Münstersystrarna årskrönika 2011

Lite pretentiöst att ha en egen årskrönika men vi har verkligen ett händelserikt år bakom oss. Det är dessutom alltid bra att reflektera och tänka över vad det som varit för att gå vidare.
För ett år sedan hade vi precis fått hem Vilja, hon var då ett oskrivet blad. Hon verkade ganska tuff från början men visade sig vara en mjuk hund som verkligen vill vara till lags men samtidigt har hon en otrolig jaktlust.
Året har inneburit en hel del träning för att få fason på Vilja, detta gjorde att Klara fick hänga med på träning också och det blev en nytändning för hennes del.
Årets början var minst sagt kylig och Vilja som inte upplevt annat än snö och is blev verkligen förvånad när det blev öppet vatten i mitten av april. Vattenapporteringen var  inget naturligt från början men snart hade Vilja kommit över sin respekt för vattnet och nu älskar hon att bada.
Det såg väldigt lovande ut för Klara som gick för fullt under våren men så började hon lite oväntat att löpa mycket tidigare än planerat redan i augusti. Vi gick trots detta ett skogsprov där skendräktigheten redan började märkas men Klara skötte sig hyfsat ändå. Vilja har inte löpt ännu så det väntar vi på.
Vilja har gått för fullt sedan första dagen hemma och hon har visat sig mycket lätt att träna. Det enda problem vi har är jaktlusten som leder till en del häftiga eftergångar om man inte är snabb med pipan.
Under både vår och sommaren var det problem med släpspåret för både Klara och Vilja fast på olika sätt. Klara ville ha fågeln för sig själv och Vilja var för snabb och tappade bort spåret. Detta innebar mycket spårträning och det gav resultat. Både Klara och Vilja blev utsedda till bästa spårhund i sina respektive klasser och prov.
På fem jaktprovsstarter under året har Klara och Vilja gått till pris på fyra av dem. Två förstapris i UKL och två andrapris i ÖKL, en mycket bra utdelning.
Jakt har det också blivit under hösten både på fält och i fjällen. Tack vare att Vilja var så framgångsrik på prov i början på oktober så kunde vi åka till fjällen en extra gång under hösten.
Årets höjdpunkter var:
1. Viljas andra jaktprov när det fälldes fågel för henne första gången. En helt perfekt situation som hon skötte så himla fint. Dessutom apporterade hon fälld fasantupp utan minsta tveksamhet.
2. Klaras eftersöksprov i slutet av juli. Nästan 30 grader varmt och ett släpspår över ett torrt hygge med kraftig sidvind. Hon skötte sig så fantastiskt bra under dessa omständigheter och fick pris som bästa spårhund.

Nu blickar vi framåt mot 2012. Nu när alla vaccinationer är klara hoppas vi att allt fungerar så vi kan åka till Finland och Junkkari i höst. Ett nytt år och mycket träning har vi framför oss för att få upp Vilja till öppenklass-nivå. Klara kommer säkert att hänga med på ett hörn under 2012 också så vi får se vad det slutar.

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.