C-kullen

Aiko 50

Aiko

C-kullen hos Münstersystrarna är efter Vilja  och  Aiko vom Eichwald, en tysk hanhund som bor nere i Bayern. Efter mycket letande var vi mycket nöjda med Aiko. Föutom att Aiko har väl dokumenterade allround-meriter så ger parningen en låg inavelsgrad. Aikos linjer har dessutom bra hälsostatus och bra mentalitet.
Aiko används både till jakt på vildsvin, rådjur, räv  men också på fågel som rapphöns och änder. Han ställer vildsvin, stöter rådjur och går efter kort som en typisk stöthund och han har goda ståndanlag på fågel. Han är också en bra eftersökshund. Aiko är verkligen en allroundhund och används också som en sådan.
Aiko har flera meriter i det tyska prov-systemet. Han har andrapris på det mest avancerade provet VGP. Hans poäng räcker mer än väl till ett förstapris men halkade ner på ett andrapris under blodspåret. Husse trodde Aiko var fel och tog tillbaka honom. Det visade sig att Aiko var helt rätt på spåret men husse hade fel. Det är sådant man kan gräma sig över länge efteråt.DCIM100MEDIA

Aiko har en mängd dokumenterade egenskaper:
Sil – skallar när man förföljer vilt som man ser
Spl – skallar på spår
S – betyder att han har visat att han kan jaga vildsvin
HN – Härtenachweis: han har gått efter och avlivat en räv
AH –  handtecken räcker för att stoppa honom på hare, vilket betyder att  han är mycket lydig.
ÜF – klarat viltspår som legat över natten (Übernachtsfährte)
Btr –  sökt upp och apporterat en räv från en liten skog utan att föraren var med och inom en viss tid
SWIII – betyder att han har fått tredjepris vid viltspårprov.

Aiko är också exteriörbedömd med högsta betyg på både kropp och päls, V-V. Han är 53 cm i mankhöjd.

Aiko är röntgad med Hd A.

Aiko 2 25Han fungerar bra i familjen där det finns småbarn och han har varit lätt och samarbetsvillig under sin uppfostran.

Detta är en spännande parning. En hanhund som är en riktig allroundhund tillsammans med vår underbara Vilja som har visat goda jaktegenskaper och i unga år är mycket välmeriterad.

Sedan kan man kanske fråga sig varför man måste åka långt ner i Tyskland för att para sin hund, finns det verkligen ingen hanhund på närmre håll?
Nej, Vilja liksom vår andra tik Klara kommer från mycket bra linjer här i Sverige. Det innebär också att de hundar som är godkända för avel ofta är närbesläktade. Det ger hög inavelsgrad och gynnar inte avelsbasen för rasen. Därför söker man hanhundar med andra linjer som inte är så närbesläktade men ändå har bra jaktegenskaper, god mentalitet, bra hälsa och fin exteriör. Då får man vara beredd att åka en längre sträcka för parning.