F-kullen

Efter en hel del research har föll valet på den finska hanhunden Kaakorinteen Kusti för Lyras andra och sista parning.

Vi hoppas mycket på denna kombination av två stabila och välmeriterade jakthundar med god hälsa och mentalitet. Båda två kommer från välrenommerade tyska, svenska och finska linjer. Inavelsgraden är 0,5 % vilket är mycket bra.
Lyra och Kusti har varsin valpkull sedan tidigare med god hälsa och mentalitet. I Lyras kull är åtta av åtta valpar röntgade och alla har HD A. Flera valpar i både Lyras och Kustis kull har redan gjort bra ifrån sig på jaktprov, viltspårprov och utställning.

FI28064/17 Kaakorinteen Kusti

Kusti är jaktmeriterad med ett tredjepris i öppen klass i Finland. Han är röntgad med HD A och ED 0. På utställning har han fått Excellent med både CK och Cert och blivit BIM(Bäst i motsatt kön).

Även om Kustis namn är finskt så är båda hans föräldrar tyska importer, Banjo von Schwedesdorf och Quinna vom Kiefernwalde. Två av Kustis bröder är också jaktmeriterade i Finland.

Kusti har en valpkull som föddes i juni 2021. I denna kull är redan två hundar högt meriterade på jaktprov i Finland. Vår förhoppning är att de fina egenskaper Kusti har när det gäller följsamhet och förmåga att snabbt lära sig saker även kommer att nedärvas i parningen med Lyra. Lyra har också dessa fina egenskaper och har varit en väldigt enkel och kul hund att arbeta med.

Kusti har många jaktdagar varje år. Främst används han till skogsfågeljakt men även som apportör under andjakter och stöthund på vitsvanshjort. Det blir även en del jakt på hare och mårdhund. Kusti har skall både på synintryck, Sil Sichtlaut, och på löpa, Spl Spurlaut. Han har även ståndskall på mårdhund.

Information om Lyra finns på hennes sida och om Lyras förra valpkull finns på e-kullens sida.

Parningen rekommenderas av finska avelsrådet.