Att hämta en hund i Finland

Vilja kommer från Finland och det var en hel del att sätta sig in i när man tar hem en valp från Finland. Efter att ha läst på både Jordbruksverkets och Tullverkets hemsida samt efter några telefonsamtal till de båda myndigheternas kundtjänst så var det tydligt vad som behövde göras.
För att passera tullen behöver man:

  • Tillstånd från jordbruksverket
  • EU pass till valpen
  • Valpen ska vara id-märkt

För att få tillstånd från jorbruksverket ska man skicka in:

  • Ansökan där valpens id-nummer ska finnas med
  • Man ska ange om man själv för in valpen eller om det sker genom ombud
  • intyg från uppfödaren att valpen inte haft kontakt med vilda djur
  • kvitto på att man betalt avgiften som idag är 900 svenska kronor

Det har varit en hel del pyssel med det här både för valpköpare och uppfödare. Dessutom vill man ju ha hem sin valp så fort som det bara går och Jordbruksverket tar två veckor på sig att fixa tillståndet. Nåväl allt flöt på och vi hade alla papper klara i god tid för hämtning av valpen. När man ha lagt ner så mycket tid på det här så vill man ju gärna visa upp sitt fina tillstånd för någon. Döm om vår förvåning när vi kom till tullstationen. Det stora fina tullhuset vi kom till visade sig vara det finska som givetvis inte var ett dugg intresserade. Efter lite letande hittade vi det svenska tullhuset i Haparanda och möttes av en låst dörr med ett meddelande om att tullstationen var nedlagd!! Så efter allt arbete är det  ingen som ha velat se vårt tillstånd.

Det här inlägget postades i Blandat. Bokmärk permalänken.