Provdebut

I går hade SVK Östra sitt andra ordinarie eftersöksprov på Berga säteri utanför Åkers Styckebruk. Eftersom Vilja precis passerat 10-månaders gränsen var hon anmäld för att prova på tävlingssituationen och för att se hur träningen har gått.
Även om allt fungerar när man tränar hemma så vet man aldrig vad som händer på prov. Vilja tyckte det var väldigt kul att träffa så många nya hundar och människor på en gång och blev hur uppspelt som helst. Just då hade det varit väldigt skönt att börja med spåret så att hon fick göra av med lite energi. Så var det inte planerat utan först åkte vi iväg till vattnet. På något sätt samlade hon ihop sig och var helt lugn i kastet. Snabbt ut och sedan tillbaka med ett vinggrepp men det hade domaren överseende med. Det blev 10 på vattnet som är maxpoäng.
Sedan åkte vi vidare till spåret, Vi fick veta av provledaren att det var gott om spår av vildsvin i skogen. Vilja har inte alls varit i kontakt med vildsvinslukt hittills så det blev en nervös väntan på vårt spår. Eftersom vi var sist startande fick vi spåret längst upp i skogen. En mycket försiktig Vilja spårade sedan väldigt noggrant i lina och släpptes när det var ca 25 meter kvar av spåret. Snabbt hämtade hon fågeln och med ett perfekt grepp och hög svansföring sprang hon sedan tillbaka och väntade på matte som hamnade på efterkälken i skogen. En bra avlämning och det blev 10 på spåret också.
På prisutdelningen visade det sig att Viljas noggranna spårande gjorde att hon blev bästa spårhund i unghundsklassen. Vilken provdebut!

Se resultat från SVK Östras hemsida här.

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.