Vattendirigering

Klara har tränat mycket tillsammans med jaktlabbar och flatcoated retrievers och därmed drillats i dirigering. Allt har fungerat hur bra som helst, linjetag, ut, höger, vänster och närsök. Att dirigera på vatten är lätt är det som sagts eftersom det går mycket saktare än på land. Det kanske stämmer för hundar med stor vattenpassion men det har inte Klara. Så när det lite hastigt blev bestämt att hon skulle gå ett elitprov i eftersök där vattendirigering är ett moment så har vi fått intensivträna motivationen att ge sig ut att simma i en bestämd riktning på vilket vatten som helst.
De sista dagarna har vi under cykelturerna stannat vid olika typer av vatten och skickat ut en mer eller mindre villig Klara på simtur. Hennes belöning har varit en tennisboll några meter framför nosen när hon simmat ut några meter. Bara hon har kommit ut i vattnet har dirigeringen sedan gått bra.
I söndags var det så dags för elitprovet. Först var det släpspår med ”jaktbart vilt med en vikt över 3 kg”. Det blev en hare för Klara. Spåret gick jättebra tills 50 meter före avlämning då hon helt omotiverat la ner haren och stod och kollade omkring sig. En tydlig inkallning räckte för att hon skulle bärga hem haren mer där rök en poäng väldigt onödigt.
Sedan var det vattendirigeringen. Domaren ville att hundarna skulle stå lite snett i förhållande till målet och då är det givet Klara springer på stranden och går ut där det är kortaste sträckan att simma. Sedan gör hon ett jättebra jobb men där rök en poäng till.
9 – 9 på spår och vatten är ändå med lite perspektiv klart godkänt. Ett av målen med Klara var ju att bli godkänd på elitprov i eftersöksgrenarna och nu är hon det!

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.