Junkkari 2012

Vikke, Repe och Vilja

Vilken fantastiskt intensiv och rolig helg vi har haft. Vi har varit till Lapua som ligger ung. 80 km öster om Vasa. Här avgörs varje år Finlands  största fågelhundstävling. Vi har varit med på unghundsmönstringen som var lördag – söndag. Viljas mycket engagerade uppfödare Jouko Silvola hade bjudit in oss tillsammans med Viljas syskon. Totalt blev vi tre av fem syskon som var med på provet, Vilja, Vikke(Viljas syster) och Väppä(Repe) Viljas bror.
På lördagen var det fältprov och på söndagen exteriörbedömning. Lördag morgon var det frost och is på bilrutan när vi vaknade. Jouku kokade härlig gröt till oss på morgonen innan det bar i väg till samling 07.30 och sen ut på fältet. På lördagen var det 24(!) grupper med sex hundar i varje. Lika många på söndagen bör tilläggas. Man lottade domare på fredagkvällen till varje grupp men eftersom vi var i svensk-gruppen fick vi en domare som pratade även svenska. Det är vi väldigt glada för.

Genomgång med domaren Nina Pärssinen

Vi var tre svenska ekipage på lördagen, Vilja och två strävhår. Vilja var först ut på fältet i kylan och dimman. Till skillnad mot här hemma går unghundar alltid i ensam-släpp i Finland. Vilja fick ett ganska försiktigt första sök utan den vanliga intensitet hon brukar uppvisa. I följande släpp hade alla mer eller mindre godkända fågelsituationer. Reglerna i Finland är tuffare än här hemma och man räknar stegen som hundarna går efter.
Vilja startade sitt andra släpp jättefint men fick en stöt ganska omgående med en lååång eftergång. Då var det bara att koppla henne.

Kastapport

Efter andra släpp hade vi kastapport vilket alla fick göra även Vilja. Här var reglerna också annorlunda, man fick ge hur många kommando som helst och man fick t.o.m. ha med sig eget apportvilt. Vilja klarade detta med lite tvekan. Vi var först igen och hon var inte riktigt med på noterna.
Efter lunch fick Vilja gå igen och gjorde ett fantastiskt tredje släpp. Härligt att föra en hund som håller kontakten och lyder minsta rörelse men tyvärr ingen fågel. Fjärde släpp varade knappt en halv minut innan en ny stöt. Vilja borde ha fixat denna fågel men respekterade i all fall. Domaren gillade Vilja så mycket att hon fick en sista chans i ett femte släpp. Hon stod flera gånger för en fasan som löpte undan hela tiden och som till slut lyfte bakom både oss och domare men de som gick efter såg den. Så inget godkänt resultat för Vilja. Det var en mycket trevlig dag på fältet ändå och domare Nina Pärssinen var mycket duktig och gav alla hundar chansen att visa upp sig.

Nina, Agneta och Jouku

Vikke hade en liknande dag men Repe skötte sig och fick ett tredje pris. Grattis till Jarmo!
På söndagen ösregnade det och vi var glada över att slippa gå på fälten den dagen.  Exteriörbedömningen var mycket nogrann och jag räknar till 66 olika punkter i det protokoll jag fått. Protokollet är på finska så jag förstår tyvärr inte så mycket. Domaren tyckte i alla fall väldigt mycket om Vilja men hon hade en stor anmärkning på Viljas storlek, Much too big! Domare fokuserar på olika saker och denna domare tyckte att storleken var väldigt viktig. Hon var dessutom väldigt noggrann och av 21 KLM var det en som gick vidare och därmed blev BIR, Qundo vom Kiefernwalde.
Både Vikke och Repe fick Excellent, grattis Marjo, Mika o Jarmo.
Trötta och nöjda vände vi hemåt på söndagen många minne och erfarenheter rikare. Tack Jouku du är en fantastisk uppfödare och tack Elina Lustig som alltid ställer upp och översätter samt för ditt fantastiska engagemang för vår fina hundras.
Grattis även till Patrik Björnström och Juha Åkerblom som var de övriga svenskarna i vår grupp och pristagare på lördagen.

Bildspel Junkkari 2012

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.