Tindra och Greta på äventyr i Finland

Greta

Greta

I helgen var det unghundsmönstring i Finland, Junkkari. Denna unghundsmönstring hålls varje år sista helgen i september. Alla raser av de kontinentala fågelhundarna deltar. I är var det ca 300 unghundar som deltog. En dag ägnas åt exteriörbedömning och den andra dagen är det fältprov.
Det var 31 Kleiner Münsterländer anmälda. Av dessa var det två av Münstersystrarnas valpar från  B-kullen med, Greta(Münstersystarnas Bonvita) och Tindra(Münsterssystrarnas Bemachon). B-kullen har ju finsk pappa, Amoritz.

Tindra från fågelträning på Långtora

Tindra från fågelträning på Långtora

Både Tindra och Greta är ganska outvecklade exteriört så förhoppningarna inför lördagens exteriörbedömningar var inte så höga. Tindra fick Very Good och Greta Good. Inte så illa ändå, båda två bedömdes ha goda utsikter att växa till sig och bli fina tikar.

På söndagen var det fältprov. Upprop tidigt på morgonen där det gällde att hänga med. 24 grupper skulle ut i fält samtidigt!
Vår grupp bestod av tre strävhåriga vorsteh och en strävhårig viszla och så Greta och Tindra.
Både Greta och Tindra gick väldigt bra på fält. Båda fick stort beröm för sitt sök och speciellt medvindssöket. Greta stötte tyvärr fågel i andra släpp och gick efter för långt. Reglerna i Finland för eftergångar är betydligt strängare i Finland än Sverige. Tindra hängde med i tre släpp. I tredje släpp blev det ett mycket fint och stramt stånd ute på stubb. En kraftfull avance och ett därpå följande löparbete där matte inte riktigt hängde resulterade tyvärr i en för lång eftergång. Tindra fick högsta betyg för sitt sökarbete och även för apport i fält. Så himla synd att det inte gick att hålla henne i uppfloget men så är det med en hund med mycket jaktlust. Bara att jobba vidare med både Tindra och Greta, bättre med hundar som söker för fullt än sådana som inte vill gå ut. En dag ska det nog lyckas för dem och då blir det höga prisvalörer.
Hursomhelst blev det en fantastisk vistelse i Finland. Vi blev väl omhändertagna och fick träffa både gamla underbara vänner och också nya trevliga bekantskaper.

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.