Bättre kan det inte bli!

En tidig julklapp blev det igår när resultatet från Runes(Erill) röntgen kom. Rune var sist ut och nu är alla valparna i e-kullen röntgade med bästa möjliga resultat, HD A på samtliga.
Stort tack till alla valpköpare i e-kullen som röntgat era hundar.

Det här betyder också att nu är 35 av Münstersystrarnas totalt 40 valpar röntgade totalt 87,5% av valparna. Samtliga är friröntgade med antingen HD A(31 st) eller HD B(4 st).

KLM ökar i popularitet men tyvärr ökar inte antalet röntgade hundar i proportion till rasens ökande antal. Enligt SKK Avelsdata är en knapp fjärdedel röntgade från rekordåret 2021. Mer om HD finns att läsa på SKK´s sida om höftledsdyplasi.

Från och med e-kullen röntgar valpköpare hos Münstersystrarna även armbågarna på sina valpar. Det finns inga krav från rasklubben att göra denna röntgen men det är viktigt att veta så mycket som möjligt om sin avel så att inget oönskat smyger sig in.
Det finns även valpköpare som ED röntgat sina valpar tidigare och nu är totalt 16 stycken (40%) av valparna armbågsröntgade. 15 stycken har ED0 vilket är önskvärt resultat, en har ED1(1+0) vilket innebär lindrig pålagring.
Om få höftledsröntgar sina hundar totalt i rasen är det ännu färre som röntgar armbågsleden men här finns det en stigande trend i antalet röntgade hundar i förhållande till att rasen ökar i popularitet.

Det är synd att rasklubben inte kräver denna röntgen eftersom hundar som inte har ED0 direkt plockas bort från listor med avelshundar. Det inbjuder till att sticka huvudet i sanden för att undvika att kanske inte få med sin hund som avelshund.

Läs mer om armbågsledsdyplasi hos SKK.

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.