VJP, Verbandsjugendprüfung i Tyskland

Genomgång inför dagen med svensk tolk

Förra helgen var vi på anlagsprov för unghundar i Tyskland. Tre av valparna från D-kullen var med, Lyra, Mira och Vilda.
Det blev en heldag ute på de tyska fälten där det fanns väldigt gott om hare. Det fanns också något rådjur och lite olika fåglar men hare dominerade totalt.
Förmiddagen ägnades åt att trampa hare, så fort det gick upp en hare skulle man hålla för ögonen på hunden så den inte såg. Domaren avgjorde vem som fick släppa på spåret sedan haren försvunnit. Det var nämligen spårarbetet man var intresserad av att se.
Ibland fick hunden upp haren de spårade och då blev det också hardrev med skall för det mesta.
Sedan testades också skottfastheten, man kontrollerade exteriören på några punkter och man försökte även få till att hunden stod för något. Vad den stod för var inte så viktigt, kunde vara allt från rishög till harlöpa eller att verkligen få till ett fint stånd i samband med sök som Vilda lyckades med. 
Provet pågick i princip från den stunden hundarna togs ut från bilen tills det var klart på eftermiddagen. Under hela dagen bedömde man sök, nosarbete, spårförmåga och förighet. Viktigast var spår och nosarbete vilka båda gav dubbelt upp i poäng.
Totalt var det tre domare per grupp så det behövdes hela 12 domare till detta prov bestående av 20 ekipage. 

En av provgrupperna med domare, markvisare och hundförare

När dagen var över visade det sig att alla 20 ekipage var godkända.
Mira lyckades bäst med 70 poäng tätt följd av Vilda som hade 69 poäng och Lyra fick 65 poäng. Vilda och Lyra bedömdes båda med Sil, Sichtlaut, vilket betyder att de skallar på synintryck av hare.
Miras och Vildas resultat räcker för att starta i jaktklass på utställning, stort grattis Heinz och Ann-Louise!
Lyra missade med ett poäng så vi får komma igen på svenska jaktprov.

Detta skulle ju vara ett anlagsprov men de moment som gav mest poäng sök och nosarbete  påverkas klart av vad hunden har med sig i bagaget.

En trevlig dag var det och den avslutades med gemensam middag och prisutdelning.

Bildspel 

Det här inlägget postades i Blandat och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.